Samen met uw mondhygiënist en preventie assistent zorgen voor een gezonde mond.
Hebt u last van uw tandvlees, tandsteen of hebt u de laatste tijd vaak gaatjes? Dan kunt u terecht bij de mondhygiënist en/of preventie assistent . Die helpen u een goed beeld te krijgen van wat precies de oorzaak is van uw klachten. Zodat u er samen iets aan kunt doen.
Gun uzelf een mond zonder last. Maak zeker een afspraak als:
- Uw tandvlees rood en gezwollen is, waardoor het niet meer strak om de tanden of kiezen aansluit;
- Uw tandvlees terugtrekt;
- U regelmatig gaatjes hebt;
- U tandsteen hebt of aanslag op het gebit; etensresten, speeksel en bacteriën in de mond vormen samen een plakkerig laagje om uw tanden en onder het tandvlees. Dat is tandplak. Als dat doorzichtige laagje lang blijft zitten, wordt het hard tandsteen. Dat zit vaak op plekken die niet goed gepoetst worden. Als tandsteen er eenmaal zit, kunt u dit niet meer zelf wegpoetsen.
- U een vieze smaak proeft in uw mond of slecht ruikende adem hebt;
- Mondverzorging voor u lastig is
Een afspraak met de mondhygiënist(e) of preventie assistente
De mondhygiënist helpt u onder meer met mondverzorging of bij het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. U kunt via de tandarts verwezen worden, maar direct een afspraak maken mag ook. Zo’n behandeling duurt meestal een half uur tot een uur, afhankelijk van wat er precies aan de hand is. Goed om te weten: kinderen tot achttien jaar kunnen de mondhygiënist(e) en preventieassistent(e) gratis bezoeken.
Als tijdens een controle of intake bij de tandarts blijkt dat u tandsteen in het gebit hebt, kan de de preventieassistent(e) dit voor u weg halen.
De mondhygiënist(e) zal beginnen met een onderzoek in uw mond, om te zien of er afwijkingen zichtbaar zijn die uw klachten verklaren. En als dat zo is, hoe die opgelost kunnen worden. Als het met het blote oog niet goed te zien is, maakt de mondhygiënist röntgenfoto’s en doet die bacterieel onderzoek.
Uw gebit wordt grondig gereinigd, dit kan door de mondhygiënist(e) of preventieassistent(e). De tandplak, aanslag en tandsteen worden verwijderd met een haakje, ultrasoon apparaat of een airflow.
Na de behandeling worden uw tanden gepolijst. U krijgt wat polijstpasta op uw tanden en een borsteltje doet het werk. Polijsten verwijdert aanslag en laat de tanden weer stralen.
Om te voorkomen dat u weer last krijgt van uw gebit, neemt de mondhygiënist(e) vaak wat voorzorgsmaatregelen. Denk aan fluoride om uw gebit te beschermen. Maar ook aan het sealen en polijsten van vullingen.