Snurken lijkt onschuldig, maar kan grote fysieke en sociale gevolgen hebben!
Kliniek voor Tandheelkunde Dorrestein kan u helpen.
Snurken, mede een verstoring van de nachtrust
Snurken wordt veroorzaakt door het vibreren van zacht weefsel in de bovenste luchtwegen. Dit vibreren veroorzaakt het snurken dat een volume kan behalen van wel meer dan 70db. Dit staat gelijk aan het volume van een meer dan gemiddelde stofzuiger. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit snurken het slaapritme van een persoon dan wel zijn of haar partner ernstig kan verstoren.
Apneu, geen lucht letterlijk, is meer dan snurken alleen
Wanneer een stevige snurker zijn of haar ademhaling meer dan 5 keer per uur langer dan 10 seconden inhoudt is er sprake van een obstructief slaapapneu, kortweg OSA. Tijdens het wegblijven van de ademhaling daalt het zuurstofgehalte in het bloed. Deze lage waarde kan leiden tot hoge bloeddruk, een onregelmatige hartslag en na verloop van tijd in extreme gevallen tot een nachtelijke dood.
Behandeling van snurken en slaapapneu
Snurk en slaapapneu problematiek is een serieus probleem. Vele wetenschappers over de hele wereld houden zich bezig met diverse onderzoeken naar een effectieve behandeling. Een resultaat uit deze onderzoeken is dat afvallen een geweldige bijdrage levert aan het verminderen van de problematiek. Het verliezen van overgewicht door middel van aanpassingen in de levensstijl van de patiënt kan ervoor zorgen dat de vibraties en daardoor ook het snurken afnemen. Naast deze oplossing zijn een goed geventileerde kamer, schoon beddengoed en een prettige temperatuur essentieel voor een goede nachtrust.

MRA (Mandibular Repositie Apparaat)
Een andere, veelgebruikte vorm van behandeling is er in de vorm van een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat). Een MRA is een speciale beugel die tijdens de slaap gedragen dient te worden. Een MRA brengt tijdens de slaap de onderkaak (lichtjes) naar voren waardoor de luchtweg min of meer open blijft.
Behandeling slaapapneu bij Implantologie Amersfoort
Bij kliniek voor tandheelkunde Dorrestein behandelt tandarts Dolf Hehenkamp patiënten met slaapapneu door deze patiënten na mondonderzoek, het scannen van de aanwezige tanden en kiezen, dan wel het maken van afdrukken van boven- en onderkaak te voorzien van een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat). Volgens de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS) is deze het meest geëigend om deze slaapstoornis te behandelen.

Tandarts Dolf Hehenkamp
70-plussers barsten vaak van energie!
Eigenlijk kan ik denk ik niet zonder werken en ik vraag mij de laatste tijd wel eens af of ik ooit wel helemaal wil stoppen! Tandarts worden wilde ik al vanaf de 3de klas van de middelbare school.
Ik heb wel lang over mijn studie gedaan, maar daardoor, overigens tot verdriet van mijn vader, wel erg veel sociale vaardigheden opgedaan! Ook heb ik veel aan sport gedaan, heb 6 jaar in een eerste elftal hockey gespeeld en lang op niveau getennist. Ik heb 14 jaar een eigen praktijk gehad, alvorens ik ben ingegaan op een verzoek om te solliciteren naar de functie van adviserend tandarts bij een toenmalig ziekenfonds. Dat ik vervolgens van 1 januari 1987 t/m 9 december 2005 manager ben geweest van de afdeling tandheelkunde bij zorgverzekeraar VGZ had ik tevoren niet ingecalculeerd. In deze laatste job heb ik veel gezien, veel meegemaakt en heb ik inmiddels voldoende ervaring hoe het eraan toegaat bij een dergelijke organisatie. Kortweg, “ik weet hoe de hazen lopen.
Sedert 2001 hou ik mij o.a. bezig met het behandelen van patienten met snurk- dan OSA problematiek d.m.v. een M(andibulair)R(epositie)A(pparaat). Sedert 2012 mag ik mij tandarts, slaapgeneeskundige noemen. Onlangs is mijn deskundigheid, lees accreditatie, met 5 jaar verlengd.